עורך דין פלילי – מעצר תום הליכים
מעצר עד תום ההליכים מעוגן ומוסדר בסעיף 21 לחוק המעצרים. מדובר בבקשה המוגשת לבית משפט לאחר הגשת כתב אישום, תכליתה איון מסוכנות ו/או שיבוש מצד הנאשם בעת ניהול התיק המשפטי העיקרי בעניינו.
בכדי "לקבל" מבית המשפט מעצר עד תום ההליכים, על הגוף התובע שהינו לרוב פרקליטות או תביעות משטרה להוכיח מספר פרמטרים:
א."ראיות לכאורה"- מדובר בתשתית ראייתית אשר יש בה להראות "סיכוי סביר" להרשעה. בשלב זה מדובר ברף ראייתי של מאזן הסתברויות במסגרתו בוחן השופט האם במסגרת החומר הראייתי שהוצג בפניו יש סיכוי של 51% להרשעה.
ב."עילת מעצר"- במסגרת זו על המדינה להוכיח את קיומה של לפחות אחת מן העילות הבאות בכדי להצדיק את הימצאות הנאשם במהלך משפטו כאשר הוא מצוי מאחורי סורג ובריח:
1) שיבוש הליכי חקירה או משפט-מדובר בעילה שתכליתה מניעת שיבוש ראיות, השפעה על עדים או הימלטות מהדין.
2) מסוכנות- עילה זו נועדה למנוע מסוכנות מצד החשוד לציבור, כלפי אדם או לביטחון המדינה.
3) עבירה היוצרת "חזקת מסוכנות"- כאשר הנאשם מואשם ב:
- עבירה שדינה מיתה או מאסר עולם
- עבירה על בטחון המדינה
- עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים(למעט החזקה ושימוש לצריכה עצמית)
- עבירה שנעשתה באלימות חמורה או באכזריות או תוך שימוש בנשק קר או חם
- עבירת אלימות בבן משפחה
בעבירות המנויות להלן קמה "חזקת מסוכנות" המקימה עילה להחזקת הנאשם בתקופת משפטו מאחורי סורג ובריח. אולם יש לשים לב כי לא מדובר בחזקה חלוטה. כלומר, לנאשם יש אפשרות להוכיח שבמצב הנסיבתי שלו לא קמה חזקת המסוכנות. עובדה אשר אם תוכח, יש בה לשחרר את הנאשם לנהל את משפטו כאשר הוא חופשי ולא מצוי מאחורי סורג ובריח או בתנאים מגבילים.
ג."העדר חלופה"- אף אם מתקיים הרף הראייתי של "ראיות לכאורה" ואליו מתווספת אחת מן העילות שפורטו לעיל, לא ניתן לעצור נאשם כאשר יש אפשרות לקיים את תכלית המעצר באמצעות חלופת מעצר שתפגע בצורה פחותה יותר בחירותו של החשוד. לדוגמא: צו הרחקה מאדם או אזור מסוים, מעצר בית, מתן צו איסור יציאה מהארץ וכו'.
ניהול התיק ע"י עו"ד פלילי
בהליך מעצר עד תום הליכים השופט נחשף לראיות המצויות בתיק, לפיכך, בשלב ניהול התיק העיקרי השופט הדן בתיק יהיה שופט אחר מזה היושב בהליך מעצר עד תום הליכים.
הליך מעצר עד תום ההליכים הינו הליך "נלווה" לניהול התיק העיקרי, אך מדובר בהליך שהשפעתו ישירה וחשובה על תוצאת התיק העיקרי. לפיכך, ניהול מושכל וחכם של הליך מעצר עד תום ההליכים יש בו להשפיע בצורה ניכרת על התוצאה שתתקבל בתום ניהולו של התיק העיקרי.הליך מעצר עד תום הליכים הינו הליך מוגבל מבחינת זמן, המחוקק מגביל את תקופת המעצר לצורך ניהול משפט לתשעה חודשים בלבד. יש לשים לב כי לבית המשפט העליון סמכות מוקנית בחוק להאריך מעת לעת תקופה זו בשלושה חודשים נוספים כל פעם.הליך מעצר עד תום הליכים הינו הליך קשה, פיזית, מנטאלית וכלכלית. במסגרתו הנאשם מנותק ממשפחתו ומסביבתו הטבעית, לרוב מאבד את מקור פרנסתו ואף צריך לנהל משפט כאשר הוא מצוי תחת מכבש לחצים אדיר.ניהול נכון ומושכל של הליך זה, יש בו להשפיע בצורה ישירה על חירותו של הנאשם במסגרת ניהול המשפט, על יכולתו לנהל אסטרטגיית משפט יעילה ונכונה ואף להשפיע על תוצאות המשפט העיקרי המתנהל בעניינו.
משרדנו מתמחה בייצוג בפני בתי משפט שונים במסגרת בקשות מעצר עד תום ההליכים, בדיני מעצרים וטיפול בכתבי אישום. במשרדנו תזכו למענה איכותי ומהיר 24/7.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות עם עו"ד פלילי המתמחה בייצוג בהליכי מעצר עד תום ההליכים אל תהסס
והתקשר 072-3319414 או השאר פרטיך בדף יצירת קשר ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
במקרים דחופים ניתן להתקשר לטלפון 050-9920250