הריגה

עבירת ההריגה הינה עבירה שתוצאתה הטרגית הינה מותו של אדם. לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר אנשים שמעורבים בתאונת דרכים ומואשמים בבתי המשפט בעבירת הריגה כאשר תוצאת התאונה הינה מות אדם. כיצד זה קורה ומה חשוב לדעת?

תוצאת מוות כיסוד הכרחי

בכדי למלא יסוד בסיסי בעבירות המתה בכלל ובעבירת הריגה בפרט, חובה כי תתקיים התוצאה הקשה בדמות מותו של אדם. ללא קיומה של תוצאה זו, ניתן להאשים נאשם במגוון רב של עבירות בהתאם לנסיבות המקרה אך לא בעבירת המתה. המחוקק דורש לעבירת הריגה את התוצאה הטרגית של מות אדם בכדי להמחיש את ההסתייגות החברתית, הקלון והעונש החמור אשר יושת על מי שהתמלאו לגביו מכלול יסודות העבירה.

הבחנה בין רצח,הריגה וגרם מוות ברשלנות

עולה שאלה כיצד מחליטה המדינה בגין איזה עבירה להגיש כתב אישום? התשובה היא עפ"י היסוד הנפשי. עבירת ההריגה הינה עבירה לפיה צריך להתקיים אצל הנאשם יסוד נפשי מסוג "מחשבה פלילית". יסוד זה יכול לבוא לידי ביטוי במספר דרכים הקבועות בחוק בדמות "כוונה" או "פזיזות" שיכולה להתבטא ב-"אדישות" או "קלות דעת". עבירת הרצח הינה עבירה הדורשת יסוד נפשי מיוחד בדמות "כוונת תחילה" והיא נמצאת בראש מדרג עבירות ההמתה. לעומתה נמצאת עבירת גרם מוות ברשלנות בתחתית המדרג שכן להוכחת עבירה זו נדרשת "רשלנות" בלבד. באמצע נמצאת עבירת ההריגה שמחד דורשת יסוד נפשי גבוה יותר מרשלנות ומאידך נמוך יותר מכוונת תחילה.

עבירת הריגה בתאונות דרכים

בתאונות דרכים קטלניות, לעיתים אנו עדים לכתבי אישום המוגשים בגין גרימת מוות ברשלנות ולעיתים בגין הריגה. למה ההבחנה חשובה? בכדי לסבר את האוזן לחשיבות ההבחנה אציין כי גרם מוות ברשלנות הינה עבירה שהעונש בגינה הוא עד שלוש שנות מאסר ואילו עבירת ההריגה הינה עבירה שהעונש בגינה הוא עד עשרים שנות מאסר.
בעבר, בגין כל גרם מוות של אדם בתאונת דרכים כתב האישום הוגש בעבירה של גרם מוות ברשלנות. אולם לאור ריבוי התאונות בכלל וכן ריבוי עבירות "הפגע וברח" בפרט, החליטה המדינה להגיש בתאונות דרכים שבהן הרשלנות של הנהג היא גסה וחמורה כתב אישום בגין הריגה. לפיכך, כאשר נהג פוגע עם רכבו באדם ובורח והתוצאה היא מות אותו אדם, הרי שכתב האישום שצפוי להיות מוגש במקרה שכזה הוא כתב אישום בגין עבירת הריגה. אותו הדין לגבי נהג שנסע שתוי ברכבו או נסע במהירות מופרזת חריגה במיוחד ובכך גרם למותו של אדם.

ענישה

המחוקק קבע לעבירת הריגה עונש מקסימלי של עד 20 שנות מאסר.
כאשר בית המשפט קובע את עונשו של נאשם בכלל וכן את עונשו של נאשם שהורשע בעבירת הריגה בפרט הוא שוקל במכלול השיקולים את עברו הפלילי של הנאשם, נסיבות ביצוע העבירה, הליכי שיקום, לקיחת אחריות והבעת חרטה, חיסכון בזמן שיפוטי ועוד מכלול רב של שיקולים.

עורך דין פלילי

לאור ההבחנה הדקה שבין עבירות ההמתה השונות וכן לאור פער הענישה המשמעותי, חשוב ואף הכרחי להיוועץ ולהסתייע בעורך דין פלילי הבקיא ברזי עבירות ההמתה השונות, שכן ישנו פער משמעותי ביותר בין אישום בעבירת רצח בו מרחפת מעל ראשו של אדם סכנה של מאסר עולם כעונש חובה, לבין אישום בעבירת הריגה בה מרחף עונש של עד 20 שנות מאסר, לבין אישום בעבירת גרם מוות ברשלנות שבצידה עונש של עד 3 שנות מאסר.

משרדנו מתמחה בייצוג בעברות המתה בכלל ובעבירת הריגה בפרט. במשרדנו תזכו למענה איכותי, מקצועי ומהיר 24/7.

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות עם עו"ד פלילי המתמחה בייצוג בעבירת הריגה,
אל תהסס והתקשר 072-3319414 או השאר פרטיך בדף יצירת קשר ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.
במקרים דחופים ניתן להתקשר לטלפון 050-9920250